torsdag, augusti 29, 2013

Hundfysioterapeutbesök

Oj, vilket långt ord!!

Igår eftermiddag var det i alla fall dags för ett besök hos Sophie på Häst & Hälsa med Ernzt.

Vi började med att gå med honom och hon konstaterade ganska snabbt precis som jag sett att han är halt på vänster fram. Något jag inte lagt märke till dock var att han satte under sig höger bak lite mer än vänster bak. Diagonal hälta är inte ovanligt varken hos häst eller hund så jag blev inte förvånad.
När vi kom in började S känna igenom honom och snabbt hittade hon låsningen i ländryggen. Ernzt skrek för glatta livet och tyckte inte alls det var något trevligt ställe. Han är rätt känslig den där pojken och rädd för att det ska göra ont. Efter mycket om & men kunde vi fortsätta och hon hittade då en svullnad mellan skulderbladen på honom. Det har antagligen kommit av hans låg stil vid vallning, snabba start/stopp, snabba vändningar och låsningen i ländryggen kommer förmodligen av slag mot ländryggen. Då menar jag INTE att jag slagit honom utan att han hoppat efter en pinne eller boll och sedan landat snett eller på ryggen, för det har hänt. Det kan också varit så att han halkat vid en snabb vändning och landat på baken & då fått låsningen. S trodde han gått med den ett tag iaf medans det andra mellan skulderbladen kändes nyare.

När hon hittade svullnaden skrek Ernzt igen och ville helst gå hem. Han gick & satte sig i en hörna och blängde på oss. Inget ömkande och upp på vibrationsplattan. Det var nåt han verkligen gillade även om han länge försökte spjärna emot och inte alls slappna av. Tillslut gjorde han det i alla fall men så fort S skulle ta i honom spände han sig och ville gå ner. För att behandlingen ska ge resultat krävs att hunden är avslappnad så vi provade lite olika varianter men godis är inte tillräckligt för att muta denna tänkande och förutseende herre. Så istället fick matte köra laser med instruktioner av S. Det tyckte Ernzt var okej men inte mer till en början. Efter en stund slappnade han av, tog ner huvudet och kunde tillslut faktiskt till och med lägga sig ner. Tills vi provade att låta S köra lasern, då satte han sig upp igen med huvudet i vädret och skulle inte alls slappna av. Sådär höll vi på rätt länge. Skam den som ger sig, efter mycket om och men kunde faktiskt S köra lasern och Ernzt fortsatte vara avslappnad då. Lite massage på sluttampen och samtidigt kunde S även kontrollera de leder hon inte känt på i början. Hon kände på bogen och på bakknäna. Sista 10 minuterna låg Ernzt och gruffade nöjt när S masserade och då kände vi att vi skulle ge oss. Det är ju den där goa sköna känslan man vill att han ska ha med sig.

Summa summarum låsningen i ländryggen svarade fint på behandlingen. För svullanden mellan skulderbladen ska herrn nu äta MSM (klickbar för den som vill läsa mer). Han har inga problem med sina leder, bogen eller bakknäna vilket är bra. Hon trodde att den här behandlingen skulle ge bra resultat men vi ska tillbaka om drygt två veckor för att kolla av och behandla igen. Tills dess är det massage som gäller av nacke och hals ett par dagar i veckan av matte eller husse, dock inte igår & idag eftersom det är så nära inpå behandlingen. Han får inte rejsa med de andra hundarna och göra snabba start/stopp eler snabba vändningar. Inte heller något boll eller pinnkastande. Han får gärna ha bollen eller pinnen men då ska vi ge den till honom så han får den lågt.
Inte så lätt att hålla en hund som är så pigg och glad så pass stilla med vi gör vad vi kan & hoppas att det ger resultat och att hältan försvinner så vi kan fortsätta träna mot VPt, förhoppningsvis även på Öland (Vi hoppas verkligen Elisabeth att vi kan komma till er och träna, det hade varit så roligt!!) när han är fit for fight igen.
Tillsvidare blir det att kika på andra som tränar och förhoppningsvis lära oss massor av det & kanske introducera Franz lite mer för fåren för nu börjar du den killen bli tillräckligt stor också för mer närkontakt.

Jag ska dessutom bli duktigare på att åka på sånt här i förebyggande för att kunna upptäcka små saker som kan bli stora i tid! Det är de värda pojkarna, likaväl som jag är värd en massage med jämna mellanrum!

2 kommentarer:

  1. Hoppas din fina kille blir pigg i kroppen snabbt igen!! Barra hojta till om ni vill komma till Öland o träna lite :)

    //Elisabeth & co

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det hoppas jag med! Å vi vill jättegärna komma till er & träna. Så fort jag får ok igen hojtar jag till =) Kram till er allihop!

      Radera